Elegünk van a hamis ígéretekből! A kormány végre lépéseket tett a trappista sajt ügyében, és most egy új korszak veszi kezdetét – Pénzcentrum.

Új, szigorúbb szabályozás lépett életbe a trappista sajt és a "vadkovászos" kenyér előállítására vonatkozóan. Az új jogszabály részletesen meghatározza azokat a minőségi és technológiai követelményeket, amelyeket ezeknek a népszerű termékeknek teljesíteniük kell. A cél nem csupán a fogyasztói bizalom megerősítése, hanem az élelmiszerjelölések hitelességének biztosítása is.
Október 2-án a Magyar Közlönyben megjelent az agrárminiszter 43/2025. (X. 2.) AM rendelete, amely jelentős módosításokat hoz a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre és sütőipari termékekre vonatkozó kötelező szabályaiban. E változtatások célja, hogy erősítse a fogyasztói bizalmat, valamint pontosabbá tegye a minőségi elvárásokat e két népszerű termékkategóriában.
A Trappista sajt ezentúl csak akkor felel meg a minőségi elvárásoknak, ha minden érzékszervi jellemzője - mint például az íz, illat és állag - legalább 2,8 pontot kap, és az összpontszáma eléri a minimum 11,2 pontot. A termék megnevezése kötelezően "Trappista sajt" legyen, és a hasáb alakú változat kizárólag szeletelt, reszelt formában, vagy élelmiszer-alapanyagként kínálható a piacon.
A rendelet pontosítja a "vadkovász" fogalmát is: kizárólag liszt és víz fermentációjával, természetes mikroorganizmusokkal készülhet. A "vadkovász" jelölésű kenyér csak akkor kerülhet a boltokba, ha kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C-on, legalább 12 órán át kelesztve készült, és nem tartalmaz más típusú kovászt.
A módosítások azonnal, a kihirdetést követő napon életbe léptek. A korábbi előírások szerint készült tejtermékek még 30 napig, míg a sütőipari termékek 7 napig készíthetők és értékesíthetők.
A szigorítások fő célja, hogy a legkedveltebb hazai élelmiszerek minősége megbízhatóan biztosított legyen, így a vásárlók ne csupán a csomagolás ígéreteire támaszkodhassanak döntéseik során.