Vámháború: Az olcsó ázsiai importtermékek rejtett veszélyei – potenciális baktériumok forrása lehetnek.

Az amerikai vámok nem csupán a kínai importtermékek árának jelentős emelkedését eredményezhetik, hanem komoly kockázatot is jelentenek a kisebb importőrök számára. Ezek a vállalkozások nehezen tudják majd betartani a biztonsági előírásokat a Kínából érkező élelmiszerek tekintetében – figyelmeztet a Food Safety News.
2025. április 9-én a Trump-adminisztráció döntése értelmében 90 napra felfüggesztették a Vietnámra, Thaiföldre és a Fülöp-szigetekre kivetett magas "viszonossági" vámokat. Ennek következtében ezekből az országokból származó legtöbb importtermékre csupán 10 százalékos alapvám vonatkozik. Ezzel szemben a kínai termékek, beleértve a közkedvelt szójaszószokat is, esetében a vámok drámai módon, 125 százalékra emelkedtek, tovább fokozva az árakra gyakorolt nyomást.
Mindezek a tényezők komoly aggodalmat keltenek az Amerikában élő ázsiai közösségek körében, hiszen az általuk kedvelt élelmiszerek ára várhatóan emelkedni fog. A 90 napos szünet ugyan átmeneti megkönnyebbülést nyújt néhány importált termék esetében, de a közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a hosszú távú hatások még súlyosabbak lehetnek.
Az alapvető élelmiszerek, például a rizs, a hal és a szójaalapú szószok ára továbbra is növekedhet, amennyiben a vámok újra életbe lépnek, vagy ha a jelenlegi ellátási problémák továbbra is fennállnak.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) és a Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) már régóta jelzi az importfelügyelet hiányosságait, és a vámnyomás tovább súlyosbíthatja a kockázatoka. Mivel Kína 125%-os vámmal szembesül, míg mások 10%-os alapvámmal, a kisebb importőrök nehezen engedhetik meg maguknak a szigorú biztonsági ellenőrzéseket, különösen az olyan erjesztett szószok esetében, mint a szójaszósz és a gochujang, amelyek szigorú kezelést igényelnek a szennyeződés megelőzése érdekében.
Az FDA évente csupán az importált áruk 1-2 százalékát ellenőrzi, ahogy azt egy 2023-as jelentés is kiemeli. Egy 2022-es tanulmány, amely a Journal of Food Protection folyóiratban jelent meg, arra figyelmeztetett, hogy a nem megfelelően kezelt erjesztett importtermékek Bacillus cereus baktériumot rejthetnek, amely potenciálisan ételmérgezést okozhat.
Az FDA 2023-as, 216 millió dolláros importellenőrzési költségvetése nem tartott lépést a növekvő kereskedelmi volumennel. Most sem javasoltak mentességet a kulturálisan létfontosságú élelmiszerekre, és a 90 napos szünet nem kezeli a jobb felügyelethez szükséges hosszú távú finanszírozási igényeket.
A fogyasztók csökkenthetik a kockázatokat, ha ellenőrzik a címkéken a származási ország adatait, és előnyben részesítik az olyan tanúsítványokat, mint az USDA Organic vagy az ISO 22000, bár ezek sem nyújtanak teljes biztonságot.