Poloskából készült ínycsiklandó fogás? Létezik olyan hely, ahol ezt a különlegességet előszeretettel tálalják - Magyar Mezőgazdaság.


Az indiai Mizoram állam mizo törzsének tagjai évszázadok óta különleges technikákat alkalmaznak az Udonga montana nevű, bambuszt tápláló poloskafaj hasznosítására.

Amikor a rovarok időszakosan, hatalmas csoportokban bukkannak fel – leginkább a bambuszok tömeges virágzásának, az úgynevezett mautamnak köszönhetően –, a helyiek nem próbálják meg kiirtani őket. Ehelyett kreatívan hasznosítják ezeket a kis lényeket, élelmiszert és fűszereket készítve belőlük, ahogyan azt a 24.hu is megemlíti a Guardianra hivatkozva.

A gyűjtéshez hosszú nyelű hálót használnak: megrázzák a bambuszágakat, a poloskák belehullanak a hálóba, majd forró vízbe kerülnek. Ezután megtisztítják őket, újra áztatják, és sűrű péppé őrlik. Ebből két fő terméket állítanak elő:

A mizo közösség szempontjából a poloskafeldolgozás nem csupán táplálékforrást jelent, hanem egy környezetbarát megoldás is a kártevők kezelésére. A világban tapasztalható fehérjehiány és az éghajlatváltozás következményei arra utalnak, hogy a jövőben más területeken is elterjedtebbé válhat a rovaralapú ételek fogyasztása.

Related posts