A Lacipecsenye egy különleges étel, amely a magyar konyha ízletes remekműve. Gazdag ízvilága és laktató jellege miatt nemcsak a hétköznapok, hanem az ünnepi asztalok kedvence is. A hús, fűszerek és a hagyományos elkészítési módok harmóniája adja meg ennek

A lacipecsenye igazi retró klasszikus, amit a legtöbben valószínűleg valamilyen vásári bódé, strandbüfé vagy falunap illatfelhőjéből ismernek. Ez a szaftos, fokhagymás, sülthúsos fogás egyszerre egyszerű, laktató és nosztalgikus.
Az elkészítéséhez először a tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd elkészítjük hozzá a pácot, amihez összekeverjük a zúzott fokhagymát, az olvasztott zsírt, a fűszerpaprikát, a köményt, majd a darált paprikát is.A pácba beleforgatjuk a húst, és legalább 1 óráig hagyjuk benne állni, de a legjobban akkor járunk, ha egész éjszakára a hűtőbe rakjuk.
Egy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, majd a húsokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezután a finomra pirított húsokat óvatosan egy közepes méretű tepsibe helyezzük.
A hagymát vékony félkarikákra szeleteljük, majd a serpenyőben, a megmaradt olaj segítségével, 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk. Ezt követően a pirított hagymát a húsra halmozzuk. Ha maradt a pácból a tálban, azt is ráönthetjük a hagymás húsra. Ezután az egészet lefedjük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol körülbelül 40 perc alatt készre sül.
Tetszőleges körettel tálaljuk, én most steak burgonyát választottam hozzá.
Javaslat: Ha éppen nincs kedvünk a körettel bíbelődni, bátran dobjunk a tepsibe néhány kockára vágott burgonyát a tarja mellé. Ez egy egyszerű és finom megoldás!