A piacok tele vannak ezzel a különleges hagymával: hihetetlen, honnan származik! - Agro Napló

Németországban az olasz hagyma import szezonja késlekedéssel indult. Ez a szokatlan kezdés problémákat okozhat, mivel az értékesítési időszak amúgy is meglehetősen korlátozott.
Az előző évekhez viszonyítva meglepően késlekedve, május végén landoltak Németországban az idei első "Bella Italia" hagyma szállítmányok Olaszországból.
Idén a szokásos termésmennyiség körülbelül fele áll rendelkezésre, és a legtöbb hagyma mérete kicsi, így a 70 cm-nél nagyobb hagymák meglehetősen ritkák. Összességében jó minőségre számítunk ebben az évben
- számol be Daniel Voll, a Bobenheim-Roxheim (Rajna-vidék-Pfalz) székhelyű Vau-Ge GmbH vállalat képviselője. A vállalat évek óta szakosodott beszállítója a Közép- és Dél-Olaszországból származó hagymaféléknek - a vöröshagyma 90%-át csomagoló vállalatokon keresztül értékesítik a németországi élelmiszer-kiskereskedőknek - írja a FruitVeB. Voll szerint az olasz hagymabetakarítás késedelme már több hónapja előre látható volt.
A csapadék és a hűvös időjárás miatt Olaszország szerte el kellett halasztanunk a vetési munkálatokat, így a szezon kezdetét egy héttel későbbre kellett ütemeznünk. Ennek ellenére a piaci helyzetet illetően bizakodóak vagyunk. A tavalyi holland és német termékek értékesítése idén valamivel korábban zárult, így nem lesz átfedés a kínálatban. Összességében tehát kedvező keresleti környezetet várunk a vöröshagymához, és véleményem szerint az áruházláncok a megnövekedett kereslet mellett csak korlátozott mértékben fognak akciókat indítani.
Az importőrök már csak azért is optimisták lehetnek, mert a felére csökkent termés miatt az árak jóval a tavalyi szint felett vannak, és a rövidebb szállítási útvonalak miatt az olasz hagyma hagyományosan valamivel olcsóbb, mint a tengerentúli, például új-zélandi áru. A Vau-Ge GmbH több mint 30 éve foglalkozik olasz hagyma beszerzésével és értékesítésével. A vállalatnak saját szerződéses termelői és régóta együttműködő termelő partnerei vannak Olaszország több régiójában, és a termesztési kapacitások az elmúlt években gyakorlatilag változatlanok maradtak. Problémát egyedül az jelenthet, hogy az olasz hagyma értékesítési időszak viszonylag rövid:
Június az olasz hagyma fő értékesítési hónapja, és a szezon általában július elején vagy közepén már véget ér. Sajnos a szezon késői kezdete miatt már tíz napot elvesztettünk