Friss, de nem mindig hibátlan: komoly kockázatot rejt magában, ha elhanyagolod a kertben szedett zöldségek és gyümölcsök alapos mosását.

A kertünkben nevelkedett zöldségeket és gyümölcsöket saját kezeinkkel ápoltuk, és a természetes módon hagytuk fejlődni őket, idegen kezek sosem érintették. Ebből adódóan talán egyesek azt kérdezhetnék: miért is lenne szükség a megmosásukra? Hát, íme a magyarázat!
Ha saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket termesztesz, nem kell aggódnod a vegyszerek miatt, kivéve, ha szándékosan használod őket. Azonban ha a termés teljes mértékben bio, akkor is meg kell mosni, vagy anélkül is fogyasztható. A HuffPost utánajárt.
Donald Schaffner, a "Food Safety Talk" podcast társ-műsorvezetője és a Rutgers Egyetem professzora elmondta, hogy bár a mosatlan termések fogyasztásának kockázata viszonylag alacsony, a mosás mégis ajánlott, mivel így eltávolítható róluk minden szennyeződés, por, törmelék és növényvédő szer.
"Az öblítés segít eltávolítani a visszamaradt szennyeződéseket, és segíthet csökkenteni a még mindig a terményen lévő baktériumok mennyiségét, amelyek megbetegíthetnek minket" - mondta Lester Schonberger, a Virginia Tech élelmiszer-tudományi és technológiai kutató munkatársa.
Shirley A. Micallef, a Marylandi Egyetem termékbiztonsági szakértője és professzora is a mosást ajánlja. "Ezzel eltávolítjuk a port, a földet, a szemcséket, a levélhulladékot, az apró rovarokat vagy más részecskéket, amelyek a levelek és a szárak között, valamint a levelek réseiben vagy ráncaiban és a gyümölcsök héjában lehetnek jelen vagy megtapadhatnak. Az esetlegesen jelen lévő vegyszermaradványok és néhány baktérium is lemosódik" - magyarázta.
Mindhárom szakértő szerint a házilag termesztett fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes alaposan átöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket. Schaffner rámutatott, hogy még ha egyenesen a kertünkből származik is, a terményeken akkor is lehet szennyeződés vagy törmelék.
Schaffner, hozzátette hogy két mérgező baktériumtípus, a bacillus és a clostridium gyakran megtalálható a talajban. Emellett a talajban megemelkedett nehézfémszintek is lehetnek, attól függően, hogy a múltban mire használták a földet, vagy hogy az ország melyik részén élünk.
Ha műtrágyát használsz a kertben, további kockázatokat rejt magában, ha a saját termesztésű terményeket mosás nélkül fogyasztod el. "A műtrágyákat növényi tápláléknak tervezték, nem emberi tápláléknak. A gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények lemosása segít eltávolítani az esetlegesen visszamaradt, betegséget okozó maradványokat. Egyes műtrágyák, mint például a nyers trágya vagy a kezeletlen komposzt, szintén bejuttathatnak néhány olyan baktériumot, amelyek megbetegíthetnek minket" - figyelmeztetett Schonberger.