Filléres fine dining egy útszéli csárdában? Felfedeztük, mit kínál egy vegetáriánus számára 5000 forintért az Őrség kapujában!


A hőségben, amikor az árnyékban is 35 fokot mutat a hőmérő, valljuk be, nem éppen a legjobb ötlet egy hagyományos magyar étterem felkeresése – főleg nem egy laktató pörkölt-nokedli párosításhoz. De mi történik, ha ellátogatunk egy több mint százéves útszéli csárdába az Őrség kapujában, és vegán fogásokra vágyunk? Itt nincsenek Michelin-csillagok, és a menü sem az extravaganciájáról híres, de a legnagyobb meglepetés éppen ott vár ránk, ahol a legkevésbé számítunk rá. Így hát alámerültünk a körmendi Berki vendéglő ízeinek világába!

Körmend talán nem a legelső választás, ha turisztikai célpontot keresünk, pedig az Őrség csupán egy karnyújtásnyira terül el, és a környék valódi természeti kincseket rejt. A Rába-part vadregényessége és a nyári ingyenes fürdőzési lehetőségek, valamint a kajakozás élménye igazi felfedezésre hívogat. Itt található a Batthyány-kastély, amely bár kopottas, mégis impozáns jelenlétével hívogat; a múzeum és a megmaradt, hangulatos kastélypark egy különleges atmoszférát teremt. Mégis, Körmend nem az a tipikus "must see" úti cél, és sajnos, mint sok más magyar kisváros, ez is megérdemelne egy kis figyelmet és fejlődést – ehelyett azonban a belvárost a térkövek és a beton uralja, ami nem tudja visszaadni a hely igazi varázsát.

De elég a várossiratásból. Ha átutazóban jártok erre (közel a hármashatár, kettészeli a várost a régi 8-as út), a Rába-part és a régi városmag egy rövid sétát mindenképp megér. Mi az Őrségből, a Vadása-tó felől érkeztünk, és mire Körmendre értünk, rendesen megéheztünk. Google Maps elő, értékelések csekkolva, aztán jött a döntés: nézzük meg a Berkit!

Régi szép idők emlékét idézi, amikor az utolsó garashoz még egy hangulatos csárda is tartozott.

A helyszín, ahol a "Csárda az utolsó garashoz" néven ismert vendéglátóhely több mint egy évszázada megnyitotta kapuit, igazán izgalmas történetekkel bír. 1911-ben egy komolyabb tűzeset fosztotta meg a zsúptetőtől, de szerencsére időben sikerült megfékezni a lángokat, így a csárda szerkezetében nem esett maradandó kár. Azóta a tető cseréppel borítva biztosít védelmet az időjárás viszontagságaival szemben. Ma már inkább a 2000-es évek lakodalmas forgatagát idézi, mintsem a régi, romantikus útszéli vendéglátóhely hangulatát. Mégis, a falak között ott lüktet a nosztalgia, egy különös otthonosság, ami sok látogatónak kellemes emlékeket idéz fel.

A parkolóhelyek száma bőséges, és a fedett terasz is rendelkezésre áll – bár a plexifal miatt a meleg kicsit megül benne, viszont legalább a szél nem zavar. A székek kényelmesek, az elrendezés boxos, ami barátságos légkört teremt. Mivel hétköznap van, szinte úgy érezzük, mintha privát vendégek lennénk.

A menü - klasszikustól a kreatívig

Az étlap kellemes meglepetés: nemcsak a szokásos magyaros vonal, hanem nemzetközi és vegetáriánus ételek is feltűnnek. A konzervatív külső mögött meglepően friss és fantáziadús konyha lapul. Amit rendelünk, azt keresztbe-kasul kóstolgatjuk egymás tányérjáról - minden ízlik, nincs unalmas falat.

Most jöjjön egy kis nosztalgia: a '90-es és 2000-es években teljesen húsmentes életet éltem. Abban az időben a vegetáriánus étkezés nagyjából annyit jelentett, hogy rántott sajtot ettem, amit rendszerint mirelit zöldségek kísértek. Emlékszem, hogy ezek az étkezések milyen unalmasak voltak, ma is kiráz a hideg a gondolatától! (Persze, ma már néha kapható camembert áfonyalekvárral - ez aztán az előrelépés!) De itt, ahol most vagyok, végre komolyan veszik a vegetáriánus táplálkozást!

Levesek 2500 Ft alatt - felfrissítő hideg eperleves mentával (2290 Ft), ízletes erdei gombakrémleves, és az ínycsiklandó őrségi szarvasraguleves... A klasszikus tyúkhúsleves is megérdemli a figyelmet, de most inkább a kreatívabb ízek világába kalandozunk. Viszont van egy apró kérdés: ha már a festői Rába partján járunk, miért ne lenne itt helyi halászlé? Van Szegedi, de egy ínycsiklandó körmendi változatot miért nem találunk?

A főételek közül a sültpaprikás rizottó grillezett kecskesajttal (4890 Ft) konkrétan zseniális. Krémes, pont jó a sajt, ez a rizottó szabadalmat érdemelne. A pirított brokkoli csicseriborsókrémmel és kesudiós zellerraguval pedig annyira harmonikus ízvilágú, hogy elfelejtjük, hogy valójában egy vidéki csárdában ülünk.

Aki izgalomra és kalandra vágyik,

Ha valaki inkább húsos kalandra menne, van itt vadpörkölt erdei gombával és dödöllével, meg vaddisznósült körtével, burgonyafánkkal (5490 Ft) - rusztikus, de nem nehézkes. Pont, ahogy kell. A tálalás is ízléses - nem tolakodóan fancy, inkább szerethetően letisztult. Desszertnek brownie vaníliafagyival, és bár nem voltunk éhesek, nyilván elfogyott.

Az Őrség varázslatos táján, a Pajta hűvös árnyékában - mindössze néhány tíz kilométerre - nem egyszerű kitűnni a sorból. De talán nem is szükséges. A Berki nem vágyik arra, hogy többnek tűnjön, mint ami valójában: egy őszinte és barátságos konyha, egy kis meglepetés a Rába partján. Mert mi biztosan visszatérünk - ha másért nem, hát egy ízletes tányér gyümölcsraguért. A kiszolgálás udvarias és figyelmes, ami manapság egyre ritkább kincs. Az adagok bőségesek, az ételek szépen tálaltak, az étlap pedig nem csupán jól átgondolt, hanem igazán izgalmas is.

Related posts