Ez aggasztóan hangzik: vajon tényleg még szűkebb halválaszték vár ránk a magyarok számára a közeljövőben? - Agrárszektor

Örömmel értesítjük, hogy megnyitottuk az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáink regisztrációját! Ne hagyd ki a lehetőséget, hiszen december végéig 25% kedvezménnyel csatlakozhatsz hozzánk! Tedd különlegessé az éved, és legyél részese ennek az izgalmas eseménynek!
A hazai halgazdaságok előtt álló egyik legnagyobb kihívás a támogatások elérhetősége. A halászati vállalkozók többsége arról számol be, hogy a magyar állami támogatásokhoz való hozzáférés rendkívül nehéz, míg az uniós halászati alapból kapott források szinte elenyészőek. Ennek hátterében az áll, hogy a jelenlegi jogi keretek szerint a hal nem minősül állatnak, a halastó pedig nem számít termőföldnek. Ez a jogi anomália drámaian korlátozza a szektor fejlődési lehetőségeit. Továbbá, a klímaváltozás hatásai újabb nehézségeket okoznak az ágazat számára. Az extrém időjárási jelenségek, a vízhiány és a hőmérséklet-ingadozások mind kedvezőtlenül befolyásolják a halak életkörülményeit, valamint a tenyésztés sikerét. Az infrastruktúra állapota is aggasztó, hiszen a legtöbb halastó már több mint egy évszázados múltra tekint vissza, és a fokozatos eliszaposodás, valamint a karbantartás hiánya miatt egyre inkább tönkremennek.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a halgazdaságok fenntartása nemcsak gazdasági, hanem természet- és környezetvédelmi szempontból is kulcsfontosságú. A halastavak fontos élőhelyet biztosítanak számos növény- és állatfajnak, emellett szerepet játszanak a vízgazdálkodásban is. Az egészséges táplálkozás szempontjából lényeges lenne a halfogyasztás növelése. Egy szakértő kihangsúlyozta, hogy a hal sokkal egészségesebb, mint más húsfélék, azonban a támogatások hiánya és az ebből fakadó áremelkedés miatt a magyar halak egyre drágábbak lesznek, ami tovább csökkenti a fogyasztást. A jelenlegi helyzet azt eredményezi, hogy a félig-meddig továbbra is szezonális marad, főként a karácsonyi időszakra korlátozódik. Az ágazat szereplői szerint, ha sikerülne csökkenteni az árakat, valószínűleg többen és gyakrabban fogyasztanának halat az év során.