Básti Juli életében a szigligeti nagymamája szerepe felbecsülhetetlen. A színésznő nemcsak a színpadon, hanem a magánéletében is sokat tanult tőle. A nagymama bölcsessége és szeretete formálta Juli személyiségét, és segítette őt a nehéz pillanatokban. A s


Három fiú édesanyjaként nem volt lehetőségem arra, hogy lemondjak a főzés öröméről. Ma már mindannyian elkötelezettek vagyunk az egészséges táplálkozás mellett, amiért én is sokat tettem.

Minden a nagymamánál, Szigligeten kezdődött - állítja Básti Juli. "Gyerekkorom legszebb emlékei hozzá kötnek. Volt egy jól termő sárgabarackfája. Befőztünk, lekvárt csináltunk. Ahol tudtam, besegítettem. A szőlőtőkék közé paradicsomot, paprikát, uborkát, krumplit ültetett. A tojásos lecsó minden nyarunkat végigkísérte, a paprikás krumplit pedig mindig összetörve ettük." Édesanyja négy bátyja közül a legidősebb a Gundelnél tanult. Ott lett szakács. Ennek köszönhetően mindig óriási felhozatallal állt a család elé. "Ő még a nagymamámnál is nagyobb csodákra volt képes. Az édesanyámat is ő tanította meg főzni. Vad­ételekben utolérhetetlen volt. A fácánt, a szarvast, az őzet úgy készítette el, hogy azzal mindenkit lenyűgözött. Éveken keresztül a tihanyi Sport Szállóban főzött, ahol olyan hírnévre tett szert, hogy kihívták Amerikába, és New Yorkban lett szakács. Nagy karriert futott be. Ebből a családi főzőtudományból ragadt rám sok minden. Egyetlen bajom van csak ezzel az egésszel. Baromi sokat piszmogok azzal, amit a többiek percek alatt megesznek, és vége! Annyira gyors a menet, hogy mire észbe kapok, már el is fogyott minden az asztalról."

Juli elmondása szerint a nagymama mellett inkább csak figyelte a főzés fortélyait, tanult és megjegyzett mindent. "Csak segédkeztem, mint egy kukta. Még az édesanyám konyhájában sem vállaltam aktívan szerepet a főzésben. Akkoriban főiskolás voltam, és a nagy lakomák teljesen kimaradtak az életemből. Gyakorlatilag a fiatalságom nagy része fogyókúrával telt. Nem is nagyon voltam étvágyam. Éjjel-nappal a főiskola falai között töltöttem az időmet. A sarki boltba jártunk, hogy zsemlét, felvágottat, párizsit, vagy néha franciasalátát hozzunk. Ez volt a mindennapi étkezésünk. Mindig kevés pénzből, és gyorsan."

Related posts