A táplálkozási szakértők véleménye szerint ezek a legrosszabb reggelik, amelyeket érdemes elkerülni: az egyik közülük garantáltan meglepetést okoz számodra!


A reggeli a nap egyik legmeghatározóbb étkezése, hiszen ez adja meg az alapot a teljesítményednek, valamint az energiaszintednek és hangulatodnak. Az a pillanat, amikor feltöltöd a testedet, és felkészülsz a nap kihívásaira.

Nem minden népszerű reggeli étel kedvez a jó egészségnek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a reggeli választásokat, amelyeket érdemes lenne elkerülnöd, vagy legalábbis ritkábban enned.

A vajas croissant és a lekvár párosítása valóban csábító ízélményt nyújt, azonban táplálkozási szempontból nem a legideálisabb választás. Nichola Ludlam-Raine, egy neves dietetikus, hangsúlyozza, hogy ez a kombináció leginkább finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukrokban gazdag, miközben a fehérje- és rosttartalma elenyésző. Érdemes tehát más alternatívák után nézni, amelyek táplálóbbak és kiegyensúlyozottabbak lehetnek.

Mark Gilbert, a táplálkozási szakértő, hangsúlyozta, hogy a fehérjék kalóriatartalmának körülbelül 25%-a az ételek emésztése, felszívódása és tárolása során vész el. Ez a folyamat kulcsszerepet játszhat a sovány izomtömeg megőrzésében és a zsírégetés támogatásában. Ezzel szemben a klasszikus croissant jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaz, ami hozzájárulhat a rossz koleszterinszint emelkedéséhez. Alternatív megoldásként érdemes megfontolni egy sajtos és paradicsomos pirítóst, vagy egy mini croissant-t friss gyümölcssalátával és magvas joghurttal, amelyek egészségesebb választások lehetnek.

A kizárólag kávéból álló reggeli gyors energialöketet adhat, de hosszú távon nem elegendő. Nichola szerint a feketekávé ugyan alacsony kalóriatartalmú, de nem kínál alapvető tápanyagokat. Emellett az éhgyomorra történő kávéfogyasztás irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami savas refluxhoz vagy kellemetlen érzéshez vezethet. Az édesített kávék, mint például az ízesített tejeskávék, pedig sok cukrot és kalóriát tartalmaznak, ami vércukorszint-ingadozásokhoz és későbbi fáradtsághoz vezethet. Egy energiamentes gyomor hamarabb éhségérzetet okozhat, és cukros nassolnivalók után sóvároghatsz.

A szalonna és más feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a bélrák és a magas vérnyomás kockázatának növekedéséhez. Az NHS figyelmeztetése szerint a túlzottan feldolgozott hústermékek, jellemzően magas só- és telített zsírtartalmuk miatt, fokozzák a különböző betegségek kialakulásának valószínűségét. Nichola ajánlása szerint érdemesebb egészségesebb alternatívákat választani, mint például sovány húsokat, tojást vagy füstölt lazacot. Ha mégis a szalonnát preferálod, igyekezz korlátozni a mennyiségét 70 grammra vagy annál kevesebbre, és párosítsd friss zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel, hogy a szükséges rostokat és tápanyagokat is biztosíthasd a szervezeted számára.

A cukros gabonapelyhek, mint például a csokoládés vagy cukormázas változatok, magas cukortartalmuk miatt egészségtelenek lehetnek rendszeres reggeli fogásként. A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható súlygyarapodással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és szívbetegségekkel. Jobb választás lehet egy magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú gabonapehely, például zabkása vagy korpapehely. Ha hozzáadsz fehérjét (például görög joghurtot vagy tejet) és egészséges zsírokat (például diófélék vagy magvak formájában), még táplálóbb és energiadúsabb reggelit kapsz.

Bár a gyümölcs egészséges és tápanyagokban gazdag, önmagában nem elegendő egy kiegyensúlyozott reggelihez. Nichola szerint a gyümölcsök gyors energiaszint-emelkedést, majd hirtelen zuhanást okozhatnak, ami hamarosan újra éhségérzetet eredményez. Ehelyett próbáld meg a gyümölcsöket fehérjével és zsírokkal kombinálni. Adj hozzá diót, magvakat vagy dióvajat, keverd össze görög joghurttal vagy túróval, vagy készíts belőle turmixot tejjel, fehérjeporral és avokádóval.

Összegzés

A reggeli megválasztása elengedhetetlen a napod sikeres kezdetéhez. Érdemes távol tartani magad a cukros és finomított szénhidrátokban gazdag ételektől, helyettük inkább olyan opciókat keress, amelyek bővelkednek fehérjében, rostban és egészséges zsírokban. Ezzel garantálhatod, hogy a reggelid ne csupán ízletes, hanem tápláló és jótékony hatású is legyen.

Related posts