Miért fontos az idegen nyelvek tanulása a mai Magyarországon

Szia számtalan Idegennyelv tolmácsolásában
Szia számtalan idegen nyelv tolmácsolásában

A bábeli zűrzavaron felülemelkedhet, ha elsajátítja az idegen nyelvek valamelyikét. Megéri-e a sok idő, és ha igen, miért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ha a rendszerváltás előtt nem sokkal vagy azután született, biztosan sokszor hallotta: „Fiam, tanulj nyelvet!” Szinte mantra lett ez, hatásai ugyanakkor kevésbé érezhetőek. Siralmas eredményt mutat a fiatalok körében nemrég elvégzett felmérés a nyelvtudás tekintetében. Még a nyelvvizsgával rendelkezők többsége is elveszti a nehezen megszerzett tudást a vizsga letételét követően.

És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik nem is nyelvvizsgáznak! Elég csak azon főiskolai diplomát nem megszerzőkre gondolni, akiknél ez az egyedüli akadály. Az adófizetők drága pénzét diplomamentő programokra költi az állam, hamarosan jön a következő ilyen.

Nem állunk hát jól az idegennyelvek terén. Lehet, hogy a motiváció hiányzik? Ha így van, ezen szeretnénk segíteni. Bátorítással szolgálunk az idegennyelvekkel most szemezőknek, a halogatóknak, a lelkeseknek.

Lássuk, miért érdemes ebbe energiát ölni!

Kultúra és nyelv

Megismerhet más kultúrákat és országokat a nyelv által. Az anyanyelv nagyban meghatározza gondolkodásmódját. A saját nyelvének szemüvegén keresztül látja a világot.

Ezért érdemes más nyelveket megtanulnia. Ilyenkor jön rá az ember, hogy másnak más a normális. Ki tudja, talán még a mikéntjére is rájön néha, mit miért gondol.

Kultúrális örökségünk szintén különbözik más népekétől. Más kultúrák megismerésére is jó lehetőséget nyújt tehát a nyelv, főleg diákként érdekesek a cserediák-programok és az Erasmus-ösztöndíj, utóbbi az Európai Unión belül teszi lehetővé a barangolást és egy vagy akár két félév eltöltését.

Hasznos kapcsolatok

A nyelvek révén sok olyan emberrel kapcsolatba kerül, akiket amúgy nem érne el. A külkereskedelem terén elengedhetetlenek az ilyen kapcsolatok, de a többi területen sem elhanyagolható a jelentőségük.

Jobb munkakör

Az állami szektorban a bértábla alapján jobb fizetést kap, aki nyelveket beszél, ez az úgynevezett nyelvpótlék. A versenyszférában még jobb a helyzet, nagyobb az esély a nyelvhasználatra és jobban meg is fizetik.

Utazási lehetőség cégen belül

Aki nyelveket beszél, nagyobb eséllyel jut külföldi kiküldetéshez  a munkahelyén. Egy multinál például mindenki beszél angolul, de mégis jobban bíznak abban, aki beszél az adott ország illetve nép nyelvén.

Műveltebbnek tűnik

Fel szeretne vágni a magánéletben? Jöl jönne egy kis plusz a csajozásnál? Az intellektuális hölgyeknél jó eséllyel bevágódik, ha sok nyelvet beszél. Ez mutatja, hogy nyitott a világra, tud tanulni – tehát nem lehet nagyon oktondi – és igényes magára.

Külföldre költözés

Ha minden kötél szakad és valamelyik kormány a diktatúra felé sodorja az országot, nyelvtudással a zsebében könnyedén külföldre költözhet. Nagy előnyben lesz a nyelvet nem beszélő polgártársaival szemben.

Ön hogyan vélekedik?  Van értelme az idegennyelvek tanulásának? Szóljon hozzá!