Bejárati ajtó szigetelő képessége

A modern bejárati ajtó, és az út hozzá

Miért alakult ki a bejárati ajtó? Mi volt az elsődleges célja? Ezek fontos kérdések és megválaszolásuk segít megérteni azt, hogyan jutottunk el a mai modern ajtók jelenlegi funkcióihoz és kinézetéhez. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva, az ajtó egy nyílás, mely ki- és bejárást biztosít. Megkülönböztetünk kültéri ajtókat és beltéri ajtókat. A kültéri ajtó elsődleges célja, hogy a kinti teret elválassza a benti tértől, mérsékelje a hőmérséklet és az elemek hatását. Fontos ezen kívül, hogy a benti térrészre csak azokat engedje bejutni, akik jogosultak erre. Zárhatónak kell lennie. A beltéri ajtók átjárást biztosítanak egyik térrészről a másikra. Lehet biztonsági ajtó, mely az ingatlan biztonságáért felel vagy lehet szobaajtó.

A bejárati ajtók morfológiája

A bejárati ajtók alakja általában a téglalapra hasonlít. Esetenként előfordulnak ettől eltérő alakú ajtók is. Ovális, mint a Megye hobbitjaié, félköríves, csúcsíves is előfordul. Kerete is van. Ez tartja meg és biztonsági ajtó esetében védi a kiemeléstől is. Ajtótoknak is nevezik. Rögzíthető ajtóragasztóval is. Anyaga sokféle lehet. Üveg, fém, fa, műanyak stb

A bejárati ajtó szigetelő képessége

Ahhoz, hogy egy ajtó jól szigeteljen, szükség van pontos beépítésre, egy megfelelő küszöbre és ajtótokra, valamint egy a célnak megfelelően megépített ajtóra. Az ajtónak nem csak a szélein kell pontosan elzárnia a levegőt, magának az ajtótestnek sem lehet magas a hővezető képessége. Ennek érdekében speciális kialakítást kap. A belsejében hőszigetelő anyagokat helyeznek el. Ez lehet egy levegő réteg, grafit stb. stb. Természetesen itt is érvényes az a kijelentés, hogy egy rendszer annyira jó, amennyire a leggyengébb eleme. Gondoskodni kell tehát a falak és az ablakok megfelelő hőszigeteléséről is. Figyelni kell a hőhidakra, ehhez megfelelő tervezés szükséges. Ha nem akarunk penészes lakást, akkor a pára elvezetéséről is gondoskodni kell. Ha a kiépítés megfelelő, akkor a pára sem szabad, hogy gondot okozzon. Ha ez mind teljesül, elmondhatjuk, hogy egy modern, takarékos otthona van.

Leave a Reply