5 tipp hogyan öltözködjön télen és maradjon elegánsan egészséges

A tél nem kíméli szervezetünket, ezért vastag ruhadarabokat öltünk magunkra. Hogyan maradjon stílusos és őrizze meg egészségét is egyben? Téli magazin rovatunk legújabb cikkéből megtudhatja!

A tél egy sokak számára utálatos időszak. Csúszos utak, jéghideg levegő, metsző szél. Reggelente legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról.

Nagyon fontos ebben az időszakban a megfelelő ruházkodás. Teshőmérsékletünket az ideális tartományban kell tartanunk. Nem szabad túlöltöznünk, hiszen ez túlzott izzadáshoz vezet. A nedvesség a hideggel ötvözve súlyos megbetegedésekhez, akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Alul sem öltözhetünk, ez esetben ugyanis könnyen megfázhatunk.

Mit tegyünk tehát, hogy megfelelően védjük magunkat a hideg ellen, mindeközben mégse keltsük egy madárijesztő hatását?

Maradjon egy igazí divatdíva vagy Flavio Briatore télen is! Ehhez most nem kell egy egész divatról szóló könyvet elolvasnia, cikkünk segíteni fog!

Réteges öltözködés

Régi, unalmas, ezerszer hallott, sokszor lerágott csont. Mint minden sokszor hallott, unalomig ismételt, könyökünkön kijövő mantra esetén, ennél is is idegesítően igaz: van alapja.

A réteges öltözködés megadja azt a szabadságot, hogy a nap során szabadon variálhassuk öltözékünket a hőmérséklet függvényében.

Vegyünk egy tipikus példát: egy szép vagy éppen ocsmány téli reggelen éppen ébredezik. A szobában még sötét van, de érzi, hogy nincs kedve kibújni az ágyból, a jó kis melegből. Nagy nehezen elszánja magát, gyorsan felöltözik. Alsónadrág, vastag zokni, atlétatrikó vagy póló mint aláöltözet. Ezt követi a vastag nadrág, a vastag ing, a meleg pullóver.

Induláskor még felvesz egy jó vastag télikabátot, egy szőrmés belsejű bakancsot és elindul útjára. Ha tömegközlekedik, a reggeli csúcsban már meleg van a villamoson. Ha új típusról van szó, az embertömeg nélkül is meleg van.

A réteges öltözködés előnyei ilyenkor mutatkoznak meg. A kabát kigombolásán vagy szétcipzározásán túl akár meg is szabadulhat például a kabáttól vagy a pullóvertől. Úticéljához közeledve vissza tud öltözni.

Miért jó ez az egészségének?

Nem izzad ki, így jóval kisebb az esélye a megfázásra.

Miért jó a kinézet miatt?

A sok ruhadarabnak köszönhetően rengeteg a variációs lehetőség, így könnyedén kifejezésre tudja juttatni egyedi és csodálatos személyiségét.

A ruhadarabok anyaga

A téli öltözködés anyagai tekintetében régen – és sokaknál még manapság is – a pamut és a gyapjú volt a meghatározó. Előbbi alacsony ára és könnyű tisztíthatósága, míg utóbbi kiemelkedő melegérzete miatt kedvelt.

Ezeke mellett egyre jobban teret hódítanak a mesterségesen előállított, szintetikus anyagok. Ezek közül is az “okosabbak” az érdekesek: jellemzőjük, hogy kiváló melegérzetet bitosítanak, mindeközben a test hője által keletkezett párát – izzadtságot – elvezetik. Mindez a csekély tömeggel párosulva sokak kedvenc anyagává teszi a modern műszálas anyagokat.

Ne hanyagolja el a kiegészítőket

“Tudom anya, sapka, sál!” – tudjuk az idióta kisgyerektől a szakállas vicc kapcsán. A kiegészítők szerepe, hogy testünk minden egyes szabadon maradt felületét betakarják, így csökkentve a hőveszteséget.

Kiválóan alkalmasak azonban öltözékünk színesebbé tételére is. A sötétbarna, szürke és fekete télikabátok üde színfoltja egy összeillő sapka-sál-kesztyű kény kombináció.

Figyeljen cipője tisztaságára

Akár hölgyekről, akár férfiakról van szó, a tiszta lábbeli alapvető stílusbeli követelmény, igényességének egyik mérőfoka.

Gyakorlati előnye is van bőrcipők esetén. A bőr rendszeres ápolása, akár impregnálása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ne vagy csak sokára ázzon be a cipő vagy bakancs. A bőr ápolásának első lépése pedig a tisztítás.

Tiszta téli cipő – praktikum és stílus egyben!

Érezze jól magát!

Ne feledje, az öltözködés, hasonlóan az étkezéshez, megszínesíti hétköznapjait. Érezze jól magát a bőrében ruhái által is, a jókedv és magabiztosság ragadós lesz és mások előtt sem marad majd észrevétlen.

Szóval öltözzön szépen, praktikusan!